jueves, 29 de noviembre de 2012

LES CASTANYES QUE TENIEN BANYES







La Castanyada és una festa popular de Catalunya que se celebra el dia de Tots Sants, tot i que darrerament se n'ha desplaçat la celebració a la vigília d'aquesta diada. Com el halloween dels països anglosaxons, el Magosto de les terres lleonesas o el Samhain gallec, la castanyada catalana prové d'una antiga festa ritual funerària. Consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada i tradicionalment es beu moscatell.
Pels volts d'aquesta celebració, les castanyeres venen al carrer castanyes torrades i calentes, i generalment embolicades en paper de diari (paperina). En molts llocs, el dia de Tots Sants, els confiters organitzen rifes de panellets i fruita confitada.
Sembla que el costum d'ingerir aquestes menges -altament energètiques- prové del fet que durant la nit de Tots Sants, vigília del dia dels morts segons la tradició cristiana, es tocava a morts sempre seguit fins a la matinada; amics i parents ajudaven els campaners a fer aquesta dura tasca, i tots plegats consumien aquests aliments per no defallir.
Se sol representar amb la figura d'una castanyera: una dona vella, vestida amb roba pobra d'abrigar i amb mocador al cap, davant d'un torrador de castanyes per a la venda al carrer.





Per realitzar l'activitat necessitem:



- Làmina de la castanyera sense pintar per poder retallar

- Làmina pintada i plastificada



















- Ceres, colors o retoladors
- Tires de velcro adhesiu de doble cara

miércoles, 21 de noviembre de 2012

HALLOWEEN



HALLOWEEN

Els països de parla anglesa sempre han tingut una manera molt particular de celebrar Tots Sants: amb el Halloween, una tradició molt antiga que està relacionada amb el culte als morts. Sembla que és d'origen celta, un poble que tenia un gran respecte pels difunts.

Halloween prové de l'expressió de l'anglès antic "All hallow's eve", que significa "revetlla de Tots Sants" i es refereix a la nit del 31 d'Octubre. No és una celebració religiosa, sinó pagana i és la festa del terror, de les bruixes i els fantasmes...

La festa la van exportar als Estats Units els immigrants europeus al segle XIX, cap al 1846. Es va fer molt popular i després, des d'allà, la potent indústria nord-americana l'ha tornat a estendre de nou per Europa. Per això de vegades es pensa que la festa és originària dels Estats Units.

Per Halloween els nens es disfressen i passegen pels carrers demanant dolços porta a porta, preguntant als veïns: Treat or trick? ("Tracte o entremaliadura?"). Si els adults es neguen a donar-los llaminadures o qualsevol altra tipus de recompensa, s'interpreta com si no haguessin acceptat el tracte, i això vol dir que els nens gastaran a l'adult una petita broma.

Per aquesta data tan assenyalada hem decidit fer unes bosses de Halloween molt divertides perquè els més petits puguin anar a buscar gormanderies.



Material: 
- Bossa de paper petita de color negre.
- Làmina amb dues carbasses per pintar.
- Ceres.
- Tisores.
- Cola de barra.